BASKETBAIL RULES INTERPRETATIONS OF THE BIG SIX

A. When & besket is made the official will signal the basket by raising
his arm end showing two fingerse

B. All held balls are to be put in pley in the nearest of the three
cirsles. If there is doubt as.to which is the neares?v cirele, the center is the one used.

C. The offiscial shall place his hand on the back of the player fouled and
raise the other hand.

De Rule 8, Section 8, umder Note relative %o division line, the following
is an attempt to make the rule clear:

If a player passes the ball from his beck court to a team-mate who 1is
touching or siraddling the division line the ball has been passed into the front courte.
If a player passes the ball from his front court to a team-mate who is touching or
straddling the division line the ball has been passed into the back courte In other words
the division line is in the front court or back sourt according to the position from
which the ball is throwm. While he is in legal possession in such position the division
1ine is a neutral area and the player's court location does not change because of any
pivot until such time as both feet may touch the floor while entirely on one side of the

line. Thereafter any stepping on or over the line changes the court location of the
playere.

. B. We want to call attention to the Note to Officials umder Rule 10,
Section 1 which is as follows:

"henever a ball is rewarded to a team out of bounds from its front
sourt area the official must hand the ball immediately to the player who is to put it into
playe If there is any confusion or misunderstanding among the players as to the decision
the official should obtsin possession of the ball and not permit the player entitled to it
to play it until both teams have had a chance To recover their positionse

' Fe Relative to the Substitution Rulee Substitution is permitted af‘ter a
goal or made free throw, The procedure is as follows: The substitute reports to the
scorer, the scorer sounds his horn loudly and quickly, the referee upon hearing the horn
blowing his whistle and recognizing the substitube, pernitting him to come on the floore
The point we are trying to make is this: That the substitute should not go on the floor
in these two situations until he has been recognized by the referees We would like to
impress upon the officials that they warn the timekeepers to make these substitutions
before the team that hes been scored upon has had an opportunity to put the ball into
pléy. If however, the time-keeper's horn has sounded after the team scored upon has put
the ball into play, no play by the team scored upon can follow until the substitution is
completes




